Szkolenie jest kierowane przede wszystkim do szefów kuchni, którzy chcą albo/i widzą rynkową potrzebę kreowania własnego wizerunku w sieci, ale nie wiedzą od czego zacząć, przeraża ich ilość i wizja tego, że teraz wszystkie trzeba będzie prowadzić.
Nasze spotkanie podzielone jest na 4 etapy, których efektem będzie plan i pomysły, jak kreować własny wizerunek w sieci i jak zorganizować to bez wielkiego obciążenia kalendarza.
Czego dokładnie uczestnicy dowiedzą się na szkoleniu? Przedstawiamy zaplanowaną agendę.
10:00 – 10:45 – Szkolenie Personal branding szefa kuchni – wstęp
- Strategie budowania profesjonalnego wizerunku w gastronomii z podziałem na kanały komunikacji (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, własna www)
- Charakterystyka działania social media, mity i fakty na temat działań promocyjnych
- Jak zorganizować życie własnych social media, żeby nie stało się to przykrym obowiązkiem a naturalną przyjemnością, która przynosi efekty?
10:45 – 11:30 – Psychologia sprzedaży
- Po co mojej restauracji personal branding szefa kuchni?
- Jaki wpływ na sprzedaż mają działania personal brandingowe?
11:30 – 12:00 – Szkolenie Personal branding szefa kuchni jako element marketingu restauracji
- Prezentacja najczęstszych grup docelowych w restauracjach i dopasowanie komunikatów i kanałów komunikacji do tych grup
- Prezentacja ciekawych case study różnych szefów kuchni i analiza najwazniejszych elementów strategicznych
12:00 – 12:30 – Przerwa kawowa
12:30 – 13:30 Część warsztatowa
- Moja strategia – czyli jak sprawnie zbudować indywidualną strategię personal branding w gastronomii jako szef kuchni (przykłady strategii personal brandingowych)
- Mój wyróżnik – okazja do wypracowania własnego wyróżnika marki osobistej.
- Podsumowanie, wnioski
Dlaczego personal branding szefa kuchni jest ważny?
- Budowanie marki: W dzisiejszych czasach goście nie szukają tylko dobrej kuchni, ale także związanych z nią wartości, takich jak autentyczność, innowacyjność, ekologia, jakość produktu i jego pochodzenie, czy kreatywność. Dlatego ważne jest, aby szef kuchni budował swoją markę i kreował swoje wizerunek jako osoby, która reprezentuje te wartości. Dzięki temu goście mogą łatwiej zidentyfikować się z marką szefa kuchni i postrzegać ją jako autentyczną i wiarygodną i w efekcie zapłacić więcej za usługę spędzenia czasu w restauracji.
- Konkurencja: rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny, dlatego ważne jest, aby szef kuchni wyróżniał się na tle innych kucharzy i restauracji. Dzięki odpowiednim działaniom personal brandingowym szef kuchni może zbudować swoją reputację jako ekspert w dziedzinie kulinariów i zyskać przewagę konkurencyjną.
- Kreowanie relacji z klientami: personal branding szefa kuchni pozwala na budowanie bliższych relacji z gośćmi. Szef kuchni może dzielić się swoją pasją do gotowania, inspiracjami, a także pokazywać kulisy pracy w kuchni. To ważne dla budowania zaufania, które jest pierwszym krokiem do trwałych i długofalowych relacji z gośćmi, które przełożą się na pozytywne opinie i rekomendacje dla restauracji.
- Możliwość ekspansji: personal branding szefa kuchni może pomóc mu w ekspansji i skalowaniu biznesu gastronomicznego. Szef kuchni może otworzyć nowe restauracje lub rozszerzyć swoją działalność o catering lub sprzedaż produktów spożywczych. Dzięki wypracowanej marce i reputacji szefa kuchni restauracja ma większe szanse na sukces i zainteresowanie ze strony gości.
- Reklama dla restauracji: personal branding szefa kuchni jest idealną i naturalną formą reklamy dla restauracji. Goście często wybierają restauracje ze względu na renomę szefa kuchni. Dlatego warto dbać, by była ona jak najlepsza i tworzyła pozytywny wizerunek całego lokalu.