Drodzy Liderzy! Mamy dla Was wyjątkowe zaproszenie! Już w styczniu 2022r. rusza 90-godzinny kurs „Zarządzanie pracą restauracji”, który wyposaży Was w wiedzę i doświadczenia niezbędne w rozwoju miejsc, którymi zarządzacie na co dzień. Kurs realizujemy we współpracy z uczelnią HUMANITAS. Jak zapisać się na kurs? Wypełnij formularz kontaktowy KLIKNIJ TUTAJ W sprawie dofinansowania skontaktuj się […]
Rekrutacja pracowników w sektorze HoReCa to temat, który spędza sen z powiek większości restauratorów. Zwłaszcza teraz, kiedy restauracje mogą być otwarte, pracowników potrzeba teraz i już, najlepiej od razu i najlepiej takich, który wiedzą, jak wygląda praca w gastro a już najlepiej, żeby potrafili sprzedawać, szybko się nauczyć i pierwszego dnia wyjść na salę w […]
Rozmowa ze Sławkiem Głomskim, twórcą Kuchni Rogatej, projektu Finanse w Gastronomii, oraz Podcastu Gastronomicznego. Michalina: Cześć Sławek! Cieszę się, że mogę Cię gościć. Myślę, że temat, który będziemy poruszać jest niezwykle istotny w momencie, w którym się teraz znajdujemy. Mam tutaj konkretnie na myśli moment, w którym restauracje powoli wracają do pracy. Nie chcę […]
Czeka nas proces odmrażania gospodarki, kolejnym etapem jest otwarcie restauracji dla gości – na nowych zasadach, z wieloma obostrzeniami. Przygotowaliśmy dla Was listę 7 rzeczy, o które warto zadbać zwłaszcza w trakcie dynamicznych zmian – zwłaszcza w roli lidera odpowiedzialnego za rozwój restauracji! ZACZNIJ BRAĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ – w Internecie, komentarzach, filmach i artykułach aż się […]
ZMIANA – Czym jest i jak sobie z nią poradzić? Moment, w którym wszyscy niewątpliwie znaleźliśmy się w obecnej chwili można zdecydowanie nazwać zmianą. Zmianą, która przyszła nagle i zmianą, która również w psychologii została wielokrotnie nazwana, podzielona na etapy i co za tym idzie – możliwa do zaplanowania i przewidzenia. Jakie są etapy zmiany? […]
Zarządzanie kryzysowe – jak przetrwać w gastronomii w dobie kryzysu spowodowanego koronawirusem? Liderzy Gastronomii, jesteśmy z Wami – musicie to wiedzieć! Mentalnie, sercem, w smutku i w nadziei. Chcemy wspierać Was nie tylko wtedy, kiedy wzrastacie, ale również teraz – w kryzysie, na skraju bankructwa, w ogromnej rozterce i w trakcie bardzo trudnych decyzji. To […]
W cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii” przybliżam Wam sylwetki osób, które nie tylko zarządzają ludźmi… Ale też tworzą wyjątkowe miejsca dla swoich gości i pracowników. Dziś wyjątkowy wywiad. Pan Mariusz Rabenda – właściciel niewielkiej, ale prowadzonej z sercem cukierni NUGAT w Katowicach na ul. Ligonia. Cukiernia funkcjonuje od lat, korzysta z tradycyjnych receptur i zaskakuje swoją […]
„Ma być grubo albo wcale” – to zdanie do dziś dźwięczy mi w uszach, kiedy przypominam sobie rozmowę z moim gościem – Robertem Schmidtem – managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu. I mogłoby się wydawać, że to tylko słowa, które humorystycznie oddają filozofię życia. Jednak przyglądając się działaniom w restauracji, zwłaszcza zarządzaniu, widzę […]
Praca w gastronomi stawia przed właścicielami, managerami i szefami kuchni coraz wyższe wymagania. W obecnej na rynku pracy sytuacji ciągłej, dynamicznej zmiany, pojawiających się nowych miejsc zatrudnienia, coraz młodszych pokoleniach wkraczających na rynek pracy, kadra kierownicza musi stale poszerzać wachlarz kompetencji związanych z zarządzaniem ludźmi. Wystarczające do niedawna wysokie umiejętności organizacyjne, doskonała wiedza w dziedzinie […]
„Odrzucenie arogancji w zarządzaniu” to cytat z jednej z debat, na których rozmawiałam z moimi gośćmi / gośćmi Akademii Liderów Gastronomii poruszając temat ciągłej rotacji pracowników i istniejącym jeszcze gdzieniegdzie przekonaniem na temat procesu rekrutacji polegającym na schemacie: „jeśli nie Ty, to mam w szufladzie dziesiątki innych CV”. Oczywiście, na pewno takowe restauracje jeszcze istnieją, […]
Kilkunastoletnie doświadczenie w korporacji, bardzo duża wiedza w obszarach związanych z zarządzaniem ludźmi, ciekawość gastronomii, otwartość i duże pokłady życzliwości – tak w kilku słowach można opisać Magdę Bugaj – właścicielkę Moodro Restaurant, Moodro Bistro, małej kawiarni Friends Cafe & Gelato a niebawem Moodro City w samym sercu Katowic. Zapraszamy na pełen inspiracji wywiad z…
Życie pisze nam różne scenariusze. Rola managera to często wiele godzin pracy, napięcie, duży stres ale i ogromna satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Dzisiaj zapraszamy do przeczytania rozmowy z Michałem Bykowskim – managerem restauracji i hotelu Arena w Tychach. Michalina: Niesiesz za sobą spory bagaż doświadczeń. Jak długo pracujesz jako manager? Michał: W zawodzie…
Pasja, optymizm i uważność na to, co dzieje się z pracownikami – tak w trzech słowach można opisać podejście do zarządzania, które cechuje Szymona Lorenca – Szefa Kuchni w Prodiż Bistro & Nero na terenie Fabryki Porcelany w Katowicach. Zapraszam Was na wywiad, w którym szczerze rozmawiamy o byciu liderem, który motywuje swój zespół, szuka…
Przed nami kolejna, druga część wywiadu z Magdą i Przemkiem Błaszczykami. Pierwszą znajdziecie tutaj: „Jeden krok w tył, następnie dwa w przód.” – rozmowa z Magdą i Przemkiem Błaszczykami cz.2. Inspirujący Manager Gastronomii Michalina: Słuchając Was odnoszę wrażenie, że pełniliście funkcję dwóch liderów? Przemek – mam wrażenie troszeczkę mocniejszego, bardziej osoby, która wyznacza kierunek, dba,…
Cieszę się, że mogę rozpocząć kontynuację cyklu wywiadów „Inspirujący Manager Gastronomii” od rozmowy z wyjątkową parą – z ludźmi z pasją do kuchni, produktu i innych ludzi. Przyznam zupełnie szczerze, że jestem pełna podziwu dla Ich odwagi do stawiania odważnych kroków na przód, gotowości na „nowe” i tej chęci życia „bez kompromisów” w trudnym, wymagającym…
W trzecim wywiadzie z cyklu “Inspirujący Manager Gastronomii spotkałam się z Justyną Ładzińską – manager restauracji Cadenza, która znajduje się w budynku katowickiego NOSPR-u. To była dla mnie wyjątkowa rozmowa, w której usłyszałam wiele empatii, szczerości i otwartości na drugiego człowieka. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie zarówno w tym wywiadzie, jak i we…
Kolejny wywiad z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii” to rozmowa z Panem Dariuszem Ziemiańskim – managerem Restauracji w Hotelu Monopol w Katowicach. Zapraszam Was do lektury, a jeśli nie czytaliście pierwszego wywiadu z Bogusławem Łachem – odsyłam Was TUTAJ. M: Panie Dariuszu, czyli to już 15 lat tutaj, w Hotelu Monopol. D: Tak, 15 lat…
Zarządzanie gastronomią to temat, który na pewno będzie się pojawiać na moim blogu. Dlaczego? Ponieważ samo zarządzanie, niezależnie od instytucji, w której się odbywa, ma istotny wpływ na wiele bardzo ważnych dla przedsiębiorstwa czynników: na prosperowanie firmy – jej obrót i wynik finansowy, na pracowników – ich zaangażowanie, kreatywność, rotację a także na relację z…