Blog

robert schmidt

“Ma być grubo albo wcale” – rozmowa z Robertem Schmidtem managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu – “Inspirujący Manager Gastronomii”

„Ma być grubo albo wcale” – to zdanie do dziś dźwięczy mi w uszach,  kiedy przypominam sobie rozmowę z moim gościem – Robertem Schmidtem – managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu. I mogłoby się wydawać, że to tylko słowa, które humorystycznie oddają filozofię życia. Jednak przyglądając się działaniom w restauracji, zwłaszcza zarządzaniu, widzę […]
Czytaj dalej
wydarzenia ALG dobre praktyki lidera

Zarządzanie po ludzku – czyli dobre praktyki lidera gastronomii

Praca w gastronomi stawia przed właścicielami, managerami i szefami kuchni coraz wyższe wymagania. W obecnej na rynku pracy sytuacji ciągłej, dynamicznej zmiany, pojawiających się nowych miejsc zatrudnienia, coraz młodszych pokoleniach wkraczających na rynek pracy, kadra kierownicza musi stale poszerzać wachlarz kompetencji związanych z zarządzaniem ludźmi. Wystarczające do niedawna wysokie umiejętności organizacyjne, doskonała wiedza w dziedzinie […]
Czytaj dalej
arogancja w zarzadzaniu

„Czas odrzucić arogancję w zarządzaniu” – czyli biada tym, którzy nie zaakceptują zmian.

„Odrzucenie arogancji w zarządzaniu” to cytat z jednej z debat, na których rozmawiałam z moimi gośćmi / gośćmi Akademii Liderów Gastronomii poruszając temat ciągłej rotacji pracowników i istniejącym jeszcze gdzieniegdzie przekonaniem na temat procesu rekrutacji polegającym na schemacie: „jeśli nie Ty, to mam w szufladzie dziesiątki innych CV”. Oczywiście, na pewno takowe restauracje jeszcze istnieją, […]
Czytaj dalej
Magda Bugaj

O rekrutacji, budowaniu zgranych zespołów i rozwoju w gastronomii – rozmowa z Magdaleną Bugaj z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Kilkunastoletnie doświadczenie w korporacji, bardzo duża wiedza w obszarach związanych z zarządzaniem ludźmi, ciekawość gastronomii, otwartość i duże pokłady życzliwości – tak w kilku słowach można opisać Magdę Bugaj – właścicielkę Moodro Restaurant, Moodro Bistro, małej kawiarni Friends Cafe & Gelato a niebawem Moodro City w samym sercu Katowic. Zapraszamy na pełen inspiracji wywiad z…
Czytaj dalej
Michał Bykowski

O zmianach w gastronomii na przestrzeni ostatnich 20 lat, zarządzaniu i poznaniu siebie – rozmowa z Michałem Bykowskim z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Życie pisze nam różne scenariusze. Rola managera to często wiele godzin pracy, napięcie, duży stres ale i ogromna satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Dzisiaj zapraszamy do przeczytania rozmowy z Michałem Bykowskim – managerem restauracji i hotelu Arena w Tychach.   Michalina: Niesiesz za sobą spory bagaż doświadczeń. Jak długo pracujesz jako manager? Michał: W zawodzie…
Czytaj dalej
Szymon Lorenc

„To nie jest tak, że szef jest autorytetem i chodzi tutaj po kuchni, weryfikuje sobie swoje przepisy. Tworzymy tę restaurację razem.” – wywiad z Szymonem Lorencem z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Pasja, optymizm i uważność na to, co dzieje się z pracownikami – tak w trzech słowach można opisać podejście do zarządzania, które cechuje Szymona Lorenca – Szefa Kuchni w Prodiż Bistro & Nero na terenie Fabryki Porcelany w Katowicach. Zapraszam Was na wywiad, w którym szczerze rozmawiamy o byciu liderem, który motywuje swój zespół, szuka…
Czytaj dalej

“Jeden krok w tył, następnie dwa w przód.” – rozmowa z Magdą i Przemkiem Błaszczykami cz.2. Inspirujący Manager Gastronomii

Przed nami kolejna, druga część wywiadu z Magdą i Przemkiem Błaszczykami. Pierwszą znajdziecie tutaj: “Jeden krok w tył, następnie dwa w przód.” – rozmowa z Magdą i Przemkiem Błaszczykami cz.2. Inspirujący Manager Gastronomii   Michalina: Słuchając Was odnoszę wrażenie, że pełniliście funkcję dwóch liderów? Przemek – mam wrażenie troszeczkę mocniejszego, bardziej osoby, która wyznacza kierunek, dba,…
Czytaj dalej

“Jeden krok w tył, następnie dwa w przód.” – rozmowa z Magdą i Przemkiem Błaszczykami cz.1. Inspirujący Manager Gastronomii

Cieszę się, że mogę rozpocząć kontynuację cyklu wywiadów „Inspirujący Manager Gastronomii” od rozmowy z wyjątkową parą – z ludźmi z pasją do kuchni, produktu i innych ludzi. Przyznam zupełnie szczerze, że jestem pełna podziwu dla Ich odwagi do stawiania odważnych kroków na przód, gotowości na „nowe” i tej chęci życia „bez kompromisów” w trudnym, wymagającym…
Czytaj dalej
rozmowa z Justyną Ładzińską

O otwartości, ciekawości, szacunku i dyscyplinie – rozmowa z Justyną Ładzińską z cyklu “Inspirujący Manager Gastronomii”

W trzecim wywiadzie z cyklu “Inspirujący Manager Gastronomii spotkałam się z Justyną Ładzińską – manager restauracji Cadenza, która znajduje się w budynku katowickiego NOSPR-u. To była dla mnie wyjątkowa rozmowa, w której usłyszałam wiele empatii, szczerości i otwartości na drugiego człowieka. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie zarówno w tym wywiadzie, jak i we…
Czytaj dalej

“Zaangażowanie to proces oparty na szacunku do siebie i pracownika” – rozmowa z Dariuszem Ziemiańskim z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Kolejny wywiad z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii” to rozmowa z Panem Dariuszem Ziemiańskim – managerem Restauracji w Hotelu Monopol w Katowicach. Zapraszam Was do lektury, a jeśli nie czytaliście pierwszego wywiadu z Bogusławem Łachem – odsyłam Was TUTAJ.   M: Panie Dariuszu, czyli to już 15 lat tutaj, w Hotelu Monopol. D: Tak, 15 lat…
Czytaj dalej
Rozmowa z Bogusławem Łachem

„Najważniejsze, żeby mieć jasno określony, wąski, ciekawy koncept i cel” – Rozmowa z Bogusławem Łachem z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Zarządzanie gastronomią to temat, który na pewno będzie się pojawiać na moim blogu. Dlaczego? Ponieważ samo zarządzanie, niezależnie od instytucji, w której się odbywa, ma istotny wpływ na wiele bardzo ważnych dla przedsiębiorstwa czynników: na prosperowanie firmy – jej obrót i wynik finansowy, na pracowników – ich zaangażowanie, kreatywność, rotację a także na relację z…
Czytaj dalej
  • +48 531 569 695
  • biuro@algastro.pl
  • Katowice, ul. Gliwicka 234, pokój 110 (SM)