fbpx
Akademia Liderów GastronomiiAkademia Liderów Gastronomii
Akademia Liderów GastronomiiAkademia Liderów Gastronomii

Blog

Rotacja w gastronomii - 4 powody rotacji w zespole!

Rotacja w gastronomii – 4 powody rotacji w zespole!

Rotacja w gastronomii to problem, który zamiast zanikać, nasila się z roku na rok. Rynek pracownika, pandemia, a teraz kryzys i inflacja spowodowały, że znalezienie i utrzymanie dobrego pracownika stają się coraz trudniejszymi zadaniami.  Na podstawie rozmów z Liderami Gastronomii i współpracy z dobrze prosperującymi lokalami wyróżniliśmy 4 kluczowe obszary. Dbając o nie, możesz zapewnić […]
Czytaj dalej
Szkolenie Personal branding

Szkolenie: Personal branding szefa kuchni.

Szkolenie jest kierowane przede wszystkim do szefów kuchni, którzy chcą albo/i widzą rynkową potrzebę kreowania własnego wizerunku w sieci, ale nie wiedzą od czego zacząć, przeraża ich ilość i wizja tego, że teraz wszystkie trzeba będzie prowadzić.   Nasze spotkanie podzielone jest na 4 etapy, których efektem będzie plan i pomysły, jak kreować własny wizerunek […]
Czytaj dalej
Debata

Rotacja, onboarding – jak zatrzymać i mądrze inwestować w pracowników?

Kolejna debata przed nami! Podczas wydarzenia w środę 26.04. będziemy rozmawiać o tym, jak zatrzymać i mądrze rozwijać pracowników, żeby nie tylko „byli” ale też chcieli zostać i wnosili swoje zaangażowanie w rozwój restauracji.    Lista gości debaty – już niedługo podzielimy się informacją, kogo zapraszamy tym razem!   Razem z Partnerem Strategicznym – Palarnią […]
Czytaj dalej
Szkolenie otwarte

Szkolenie otwarte: Inżynieria a menu, praca na wskaźnikach, raportowanie i analiza.

Czyli wyposażenie liderów gastronomii w wiedzę i narzędzia pod kątem maksymalizacji kontroli kosztów i przychodów, a także wprowadzania nowoczesnych i efektywnych technik zarządzania przychodami restauracji.  Przygotowaliśmy szkolenie otwarte dedykowane szczególnie osobom zarządzającym obiektami w sektorze HoReCa lub planującym otworzenie lokalu w nadchodzącym czasie. Nasze spotkanie podzielone jest na 6 etapów, dzięki którym liderzy dowiedzą się, […]
Czytaj dalej
Zarządzanie zespołem.

Zarządzanie zespołem w restauracji i hotelu – kiedy pracownicy nie wywiązują się z obowiązków.

Zarządzanie zespołem w gastronomii może stanowić wyzwanie zwłaszcza wtedy, kiedy pracownicy nie wywiązują się ze swoich obowiązków. „Znowu jest brudno, mimo, że codziennie przypominam o sprzątaniu baru” „Ile razy muszę powtarzać, że mają proponować menu sezonowe?!” „Ciągłe problemy na kuchni – już drugi raz w tym roku zmieniam pół zespołu” „Kolejna reklamacja z sali w […]
Czytaj dalej

Jak prowadzić lokal z duszą? Rozmowa z Szymonem Lorencem i Aleksandrą Dubiel. Tesoro Pizza i Pasta & Restauracja Skarbiec – Tarnowskie Góry

Miałam przyjemność spotkać się i porozmawiać z dwójką wspaniałych osób, które swoją pracą tchnęły nowego ducha w mury zabytkowej kamienicy przy ulicy Rynek 14 w Tarnowskich Górach. Moi rozmówcy, Szymon Lorenc i Aleksandra Dubiel, przybliżą historię tego miejsca i opowiedzą, jak otworzyć lokal z duszą, jak zarządzać tak, aby nawet w trakcie pandemii iść do […]
Czytaj dalej
Katarzyna Rogowska

„…jesteśmy zespołem i wspólnie odpowiadamy za to, żeby gość był zadowolony i chciał do nas wrócić.” Rozmowa z Katarzyną Rogowską

Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie. Rozmowa z Katarzyną Rogowską, która od lat zarządza zespołami w gastronomii, a obecnie możecie ją spotkać w katowickiej restauracji Amfora. Razem ze swoim zespołem tworzy miejsce nietuzinkowe, takiej kuchni nie znajdziecie nigdzie indziej na Śląsku. Podzieliła się z nami swoim podejściem do zarządzania w gastronomii i opowiedziała o tym, […]
Czytaj dalej

Kurs: Zarządzanie pracą restauracji. Maj-lipiec 2022r.

Drodzy Liderzy! Mamy dla Was wyjątkowe zaproszenie! Już w styczniu 2022r. rusza 90-godzinny kurs „Zarządzanie pracą restauracji”, który wyposaży Was w wiedzę i doświadczenia niezbędne w rozwoju miejsc, którymi zarządzacie na co dzień. Kurs realizujemy we współpracy z uczelnią HUMANITAS. Jak zapisać się na kurs? Wypełnij formularz kontaktowy KLIKNIJ TUTAJ W sprawie dofinansowania skontaktuj się […]
Czytaj dalej

Rekrutacja w gastronomii – koncert życzeń, gonitwa za pracownikiem a może… efekt domina?

Rekrutacja pracowników w sektorze HoReCa to temat, który spędza sen z powiek większości restauratorów. Zwłaszcza teraz, kiedy restauracje mogą być otwarte, pracowników potrzeba teraz i już, najlepiej od razu i najlepiej takich, który wiedzą, jak wygląda praca w gastro a już najlepiej, żeby potrafili sprzedawać, szybko się nauczyć i pierwszego dnia wyjść na salę w […]
Czytaj dalej
Sławek Głomski

Wywiad ze Sławkiem Głomskim, twórcą Kuchni Rogatej, projektu Finanse w Gastronomii, oraz Podcastu Gastronomicznego.

Rozmowa ze Sławkiem Głomskim, twórcą Kuchni Rogatej, projektu Finanse w Gastronomii, oraz Podcastu Gastronomicznego.   Michalina: Cześć Sławek! Cieszę się, że mogę Cię gościć. Myślę, że temat, który będziemy poruszać jest niezwykle istotny w momencie, w którym się teraz znajdujemy. Mam tutaj konkretnie na myśli moment, w którym restauracje powoli wracają do pracy. Nie chcę […]
Czytaj dalej

7 istotnych aspektów zarządzania, o które każdy Lider Gastronomii powinien zadbać w trakcie odmrażania gospodarki

Czeka nas proces odmrażania gospodarki, kolejnym etapem jest otwarcie restauracji dla gości – na nowych zasadach, z wieloma obostrzeniami. Przygotowaliśmy dla Was listę 7 rzeczy, o które warto zadbać zwłaszcza w trakcie dynamicznych zmian – zwłaszcza w roli lidera odpowiedzialnego za rozwój restauracji! ZACZNIJ BRAĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ – w Internecie, komentarzach, filmach i artykułach aż się […]
Czytaj dalej
zmiana w gastronomii

Zmiana w gastronomii – czym jest i jak sobie z nią poradzić?

ZMIANA – Czym jest i jak sobie z nią poradzić? Moment, w którym wszyscy niewątpliwie znaleźliśmy się w obecnej chwili można zdecydowanie nazwać zmianą. Zmianą, która przyszła nagle i zmianą, która również w psychologii została wielokrotnie nazwana, podzielona na etapy i co za tym idzie – możliwa do zaplanowania i przewidzenia.   Jakie są etapy […]
Czytaj dalej
Akademia Liderów Gastronomii

Zarządzanie kryzysowe – JAK PRZETRWAĆ W GASTRONOMII w dobie kryzysu spowodowanego koronawirusem?

Zarządzanie kryzysowe – jak przetrwać w gastronomii w dobie kryzysu spowodowanego koronawirusem? Liderzy Gastronomii,  jesteśmy z Wami – musicie to wiedzieć! Mentalnie, sercem, w smutku i w nadziei. Chcemy wspierać Was nie tylko wtedy, kiedy wzrastacie, ale również teraz – w kryzysie, na skraju bankructwa, w ogromnej rozterce i w trakcie bardzo trudnych decyzji.  To […]
Czytaj dalej
Mariusz Rabenda, manager gastronomii, akademia liderow

„Mój szef, który był przedwojennym cukiernikiem, mówił mi, że każdego szefa ludzie szanują, bo albo się go boją, albo potrafi zrobić coś, co ludzie doceniają.” – Rozmowa z Mariuszem Rabendą, właścicielem cukierni NUGAT w Katowicach – Inspirujący Manager Gastronomii

W cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii” przybliżam Wam sylwetki osób, które nie tylko zarządzają ludźmi… Ale też tworzą wyjątkowe miejsca dla swoich gości i pracowników. Dziś wyjątkowy wywiad. Pan Mariusz Rabenda – właściciel niewielkiej, ale prowadzonej z sercem cukierni NUGAT w Katowicach na ul. Ligonia. Cukiernia funkcjonuje od lat, korzysta z tradycyjnych receptur i zaskakuje swoją […]
Czytaj dalej
robert schmidt

„Ma być grubo albo wcale” – rozmowa z Robertem Schmidtem managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu – „Inspirujący Manager Gastronomii”

„Ma być grubo albo wcale” – to zdanie do dziś dźwięczy mi w uszach,  kiedy przypominam sobie rozmowę z moim gościem – Robertem Schmidtem – managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu. I mogłoby się wydawać, że to tylko słowa, które humorystycznie oddają filozofię życia. Jednak przyglądając się działaniom w restauracji, zwłaszcza zarządzaniu, widzę […]
Czytaj dalej
Audyt strategiczny restauracji, sektor horeca, wydarzenia ALG dobre praktyki lidera

Zarządzanie po ludzku – dobre praktyki lidera gastronomii

Praca w gastronomi stawia przed właścicielami, managerami i szefami kuchni coraz wyższe wymagania. W obecnej na rynku pracy sytuacji ciągłej, dynamicznej zmiany, pojawiających się nowych miejsc zatrudnienia, coraz młodszych pokoleniach wkraczających na rynek pracy, kadra kierownicza musi stale poszerzać wachlarz kompetencji związanych z zarządzaniem ludźmi. Wystarczające do niedawna wysokie umiejętności organizacyjne, doskonała wiedza w dziedzinie […]
Czytaj dalej
arogancja w zarzadzaniu

„Czas odrzucić arogancję w zarządzaniu” – czyli biada tym, którzy nie zaakceptują zmian.

„Odrzucenie arogancji w zarządzaniu” to cytat z jednej z debat, na których rozmawiałam z moimi gośćmi / gośćmi Akademii Liderów Gastronomii poruszając temat ciągłej rotacji pracowników i istniejącym jeszcze gdzieniegdzie przekonaniem na temat procesu rekrutacji polegającym na schemacie: „jeśli nie Ty, to mam w szufladzie dziesiątki innych CV”. Oczywiście, na pewno takowe restauracje jeszcze istnieją, […]
Czytaj dalej
Magda Bugaj

O rekrutacji, budowaniu zgranych zespołów i rozwoju w gastronomii – rozmowa z Magdaleną Bugaj z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Kilkunastoletnie doświadczenie w korporacji, bardzo duża wiedza w obszarach związanych z zarządzaniem ludźmi, ciekawość gastronomii, otwartość i duże pokłady życzliwości – tak w kilku słowach można opisać Magdę Bugaj – właścicielkę Moodro Restaurant, Moodro Bistro, małej kawiarni Friends Cafe & Gelato a niebawem Moodro City w samym sercu Katowic. Zapraszamy na pełen inspiracji wywiad z…
Czytaj dalej
Michał Bykowski

O zmianach w gastronomii na przestrzeni ostatnich 20 lat, zarządzaniu i poznaniu siebie – rozmowa z Michałem Bykowskim z cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii”

Życie pisze nam różne scenariusze. Rola managera to często wiele godzin pracy, napięcie, duży stres ale i ogromna satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Dzisiaj zapraszamy do przeczytania rozmowy z Michałem Bykowskim – managerem restauracji i hotelu Arena w Tychach.   Michalina: Niesiesz za sobą spory bagaż doświadczeń. Jak długo pracujesz jako manager? Michał: W zawodzie…
Czytaj dalej
  • +48 531 569 695
  • biuro@algastro.pl
  • Chorzów, ul Metalowców 13 / A2 / lok. 103