Rotacja w gastronomii to problem, który zamiast zanikać, nasila się z roku na rok. Rynek pracownika, pandemia, a teraz kryzys i inflacja spowodowały, że znalezienie i utrzymanie dobrego pracownika stają się coraz trudniejszymi zadaniami. Na podstawie rozmów z Liderami Gastronomii i współpracy z dobrze prosperującymi lokalami wyróżniliśmy 4 kluczowe obszary. Dbając o nie, możesz zapewnić […]
Szkolenie jest kierowane przede wszystkim do szefów kuchni, którzy chcą albo/i widzą rynkową potrzebę kreowania własnego wizerunku w sieci, ale nie wiedzą od czego zacząć, przeraża ich ilość i wizja tego, że teraz wszystkie trzeba będzie prowadzić. Nasze spotkanie podzielone jest na 4 etapy, których efektem będzie plan i pomysły, jak kreować własny wizerunek […]
Kolejna debata przed nami! Podczas wydarzenia w środę 26.04. będziemy rozmawiać o tym, jak zatrzymać i mądrze rozwijać pracowników, żeby nie tylko „byli” ale też chcieli zostać i wnosili swoje zaangażowanie w rozwój restauracji. Lista gości debaty – już niedługo podzielimy się informacją, kogo zapraszamy tym razem! Razem z Partnerem Strategicznym – Palarnią […]
Czyli wyposażenie liderów gastronomii w wiedzę i narzędzia pod kątem maksymalizacji kontroli kosztów i przychodów, a także wprowadzania nowoczesnych i efektywnych technik zarządzania przychodami restauracji. Przygotowaliśmy szkolenie otwarte dedykowane szczególnie osobom zarządzającym obiektami w sektorze HoReCa lub planującym otworzenie lokalu w nadchodzącym czasie. Nasze spotkanie podzielone jest na 6 etapów, dzięki którym liderzy dowiedzą się, […]
Zarządzanie zespołem w gastronomii może stanowić wyzwanie zwłaszcza wtedy, kiedy pracownicy nie wywiązują się ze swoich obowiązków. „Znowu jest brudno, mimo, że codziennie przypominam o sprzątaniu baru” „Ile razy muszę powtarzać, że mają proponować menu sezonowe?!” „Ciągłe problemy na kuchni – już drugi raz w tym roku zmieniam pół zespołu” „Kolejna reklamacja z sali w […]
Branża gastronomiczna, jak wiele innych sektorów gospodarki, musi wciąż mierzyć się z kryzysem, który ciągnie za sobą szereg zmian. Wciąż rosnące koszty, inflacja, niestabilna sytuacja na rynku — to tylko niektóre z wyzwań odczuwalnych na każdym kroku. Czy to czas i powód, aby rezygnować z rozwoju? Czy może odwrotnie — to szansa i okazja […]
Miałam przyjemność spotkać się i porozmawiać z dwójką wspaniałych osób, które swoją pracą tchnęły nowego ducha w mury zabytkowej kamienicy przy ulicy Rynek 14 w Tarnowskich Górach. Moi rozmówcy, Szymon Lorenc i Aleksandra Dubiel, przybliżą historię tego miejsca i opowiedzą, jak otworzyć lokal z duszą, jak zarządzać tak, aby nawet w trakcie pandemii iść do […]
Doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie. Rozmowa z Katarzyną Rogowską, która od lat zarządza zespołami w gastronomii, a obecnie możecie ją spotkać w katowickiej restauracji Amfora. Razem ze swoim zespołem tworzy miejsce nietuzinkowe, takiej kuchni nie znajdziecie nigdzie indziej na Śląsku. Podzieliła się z nami swoim podejściem do zarządzania w gastronomii i opowiedziała o tym, […]
Drodzy Liderzy! Mamy dla Was wyjątkowe zaproszenie! Już w styczniu 2022r. rusza 90-godzinny kurs „Zarządzanie pracą restauracji”, który wyposaży Was w wiedzę i doświadczenia niezbędne w rozwoju miejsc, którymi zarządzacie na co dzień. Kurs realizujemy we współpracy z uczelnią HUMANITAS. Jak zapisać się na kurs? Wypełnij formularz kontaktowy KLIKNIJ TUTAJ W sprawie dofinansowania skontaktuj się […]
Rekrutacja pracowników w sektorze HoReCa to temat, który spędza sen z powiek większości restauratorów. Zwłaszcza teraz, kiedy restauracje mogą być otwarte, pracowników potrzeba teraz i już, najlepiej od razu i najlepiej takich, który wiedzą, jak wygląda praca w gastro a już najlepiej, żeby potrafili sprzedawać, szybko się nauczyć i pierwszego dnia wyjść na salę w […]
Rozmowa ze Sławkiem Głomskim, twórcą Kuchni Rogatej, projektu Finanse w Gastronomii, oraz Podcastu Gastronomicznego. Michalina: Cześć Sławek! Cieszę się, że mogę Cię gościć. Myślę, że temat, który będziemy poruszać jest niezwykle istotny w momencie, w którym się teraz znajdujemy. Mam tutaj konkretnie na myśli moment, w którym restauracje powoli wracają do pracy. Nie chcę […]
Czeka nas proces odmrażania gospodarki, kolejnym etapem jest otwarcie restauracji dla gości – na nowych zasadach, z wieloma obostrzeniami. Przygotowaliśmy dla Was listę 7 rzeczy, o które warto zadbać zwłaszcza w trakcie dynamicznych zmian – zwłaszcza w roli lidera odpowiedzialnego za rozwój restauracji! ZACZNIJ BRAĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ – w Internecie, komentarzach, filmach i artykułach aż się […]
ZMIANA – Czym jest i jak sobie z nią poradzić? Moment, w którym wszyscy niewątpliwie znaleźliśmy się w obecnej chwili można zdecydowanie nazwać zmianą. Zmianą, która przyszła nagle i zmianą, która również w psychologii została wielokrotnie nazwana, podzielona na etapy i co za tym idzie – możliwa do zaplanowania i przewidzenia. Jakie są etapy […]
Zarządzanie kryzysowe – jak przetrwać w gastronomii w dobie kryzysu spowodowanego koronawirusem? Liderzy Gastronomii, jesteśmy z Wami – musicie to wiedzieć! Mentalnie, sercem, w smutku i w nadziei. Chcemy wspierać Was nie tylko wtedy, kiedy wzrastacie, ale również teraz – w kryzysie, na skraju bankructwa, w ogromnej rozterce i w trakcie bardzo trudnych decyzji. To […]
W cyklu „Inspirujący Manager Gastronomii” przybliżam Wam sylwetki osób, które nie tylko zarządzają ludźmi… Ale też tworzą wyjątkowe miejsca dla swoich gości i pracowników. Dziś wyjątkowy wywiad. Pan Mariusz Rabenda – właściciel niewielkiej, ale prowadzonej z sercem cukierni NUGAT w Katowicach na ul. Ligonia. Cukiernia funkcjonuje od lat, korzysta z tradycyjnych receptur i zaskakuje swoją […]
„Ma być grubo albo wcale” – to zdanie do dziś dźwięczy mi w uszach, kiedy przypominam sobie rozmowę z moim gościem – Robertem Schmidtem – managerem Rezydencji & Restauracji Zielony Ogród w Zabrzu. I mogłoby się wydawać, że to tylko słowa, które humorystycznie oddają filozofię życia. Jednak przyglądając się działaniom w restauracji, zwłaszcza zarządzaniu, widzę […]
Praca w gastronomi stawia przed właścicielami, managerami i szefami kuchni coraz wyższe wymagania. W obecnej na rynku pracy sytuacji ciągłej, dynamicznej zmiany, pojawiających się nowych miejsc zatrudnienia, coraz młodszych pokoleniach wkraczających na rynek pracy, kadra kierownicza musi stale poszerzać wachlarz kompetencji związanych z zarządzaniem ludźmi. Wystarczające do niedawna wysokie umiejętności organizacyjne, doskonała wiedza w dziedzinie […]
„Odrzucenie arogancji w zarządzaniu” to cytat z jednej z debat, na których rozmawiałam z moimi gośćmi / gośćmi Akademii Liderów Gastronomii poruszając temat ciągłej rotacji pracowników i istniejącym jeszcze gdzieniegdzie przekonaniem na temat procesu rekrutacji polegającym na schemacie: „jeśli nie Ty, to mam w szufladzie dziesiątki innych CV”. Oczywiście, na pewno takowe restauracje jeszcze istnieją, […]
Kilkunastoletnie doświadczenie w korporacji, bardzo duża wiedza w obszarach związanych z zarządzaniem ludźmi, ciekawość gastronomii, otwartość i duże pokłady życzliwości – tak w kilku słowach można opisać Magdę Bugaj – właścicielkę Moodro Restaurant, Moodro Bistro, małej kawiarni Friends Cafe & Gelato a niebawem Moodro City w samym sercu Katowic. Zapraszamy na pełen inspiracji wywiad z…
Życie pisze nam różne scenariusze. Rola managera to często wiele godzin pracy, napięcie, duży stres ale i ogromna satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Dzisiaj zapraszamy do przeczytania rozmowy z Michałem Bykowskim – managerem restauracji i hotelu Arena w Tychach. Michalina: Niesiesz za sobą spory bagaż doświadczeń. Jak długo pracujesz jako manager? Michał: W zawodzie…